Адв. Хаджигенов съди Фейсбук за блокирания си профил

Адвокат Николай Хаджигенов ще съди Фейсбук, след като профилът му е блокиран за 5 пъти през последните два месеца. Според него социалната мрежа отнема свободата на словото, включително и когато зад тази атаката срещу активни личности стоят „правителствени тролове“.

„Изискват се определен брой доклади, които могат да бъдат изпратени и от истински профили, и от фалшиви. След като се натрупат примерно над 30 на пост, следва автоматично блокиране. То става и при липса на нарушения на правилата във Фейсбук. Последният път ме блокираха за използването на думата „гей“ – добронамерено.”, обяснява юристът.

„Това е в интерес на властта. Преди дни имаше разследване на „Боец“, в което се твърдеше, че ГЕРБ имат армия от тролове, които съществуват само с целта да заглушават инакомислещите“, добавя той. И споделя, че мнозина негови приятели, които са против правителството и имат активна обществена позиция, също са блокирани.

Хаджигенов е изпратил жалба до централата на Фейсбук в Калифорния. Той е подготвил и документи за съдебно дело, заради нарушенията на редица свотовни закони и норми от страна на Фейсбук, което смята да заведе.

Всеизвестна истина е, че много категорични фалшиви профили, най-често прокарващи официална политика и служещи си с обидна реч, се докладват от реални и въпреки всичко троловете продължават да съществуват с години.