Служители на Агенцията за държавен финансов контрол (АДФИ) тази сутрин са влезли в Община Каварна, във връзка с неправомерно разходване на целева държавна субсидия. Проверката е по незаконно прекратен договор с предмет социални услуги, заради което общината вече е изплатила 19 000 лв. адвокатски хонорари и 600 лв. на съдебния изпълнител. Ако се докаже, че вредата на бюджета е умишлена, Ставрева ще бъде изпратена на съд.

RNS вече писа, че данъкоплатците на Каварна платиха над 60 000 лв. заради вещите решения на кмета си Нина Ставрева, която незаконосъобразно е прекратила договора за действащия Център за обществена подкрепа (ЦОП). Средствата за него са целева държавна субсидия в размер на 72 000 лв. годишно.

Ставрева, за която „бюджет е разтегливо понятие“ е решила, че може да едностранно и без мотиви, въпреки изричните препоръки на ресорните институции, да закрие действащия център.

„След като развихме услугата, общината трябваше да продължи да работи с вече функциониращия център. Три месеца по-късно проверка на друга държавна структура е установила, че офисът не работи и е сезирала АДФИ. Ние също сезирахме агенцията защото подобно поведение от страна на Нина Ставрева в 7-годишната ни история е прецедент.“, разказа Маргарита Маркова – шеф на „Соник Старт“ ООД, които са реализирали проекта за ЦОП.

Освен разноските по делото, адвокатските хонорари и такси, общината е изплатила и 41 000 лв. като неизпълнение по договора.

Служителите на АДФИ трябва да установят разходвани ли са и за какво целевите 41 000 лв. от Нина Ставрева и дали това е направено умишлено. Заради нанесените вреди на бюджета в размер на 19 000 лв. адвокатски хонорари, Ставрева най-вероятно ще бъде санкционирана. Ако се окаже, че 41 000 лв. са умишлено похарчени за друго, г-жа Ставрева ще отговаря за престъпление по служба.

ставрева, янков

Припомняме, че Нина Ставрева е плод на т.нар. „Модел Ставрева“ на депутата от БСП Красимир Янков, който до скоро се гордееше, че е успял да реализира БСП-кмет, подкрепен от ГЕРБ и със зам.-кмет от ГЕРБ. В последните месеци заради серия интриги Янков загуби второто си място в столетницата и реално е заплашен никога повече да не бъде предложен за кандидат-депутат. Покрай проблемите му Ставрева се ангажира с добруването на „бандата на сервитьорите“ с шеф екс-депутата от ГЕРБ Живко Мартинов, по-известен с прозвището „суджука“. Колкото и да е странно кметът на столетницата се оказа в центъра на „суджукгейт“ и вече е разпитвана по него в прокуратурата. Според запознати другарката тепърва ще търпи проверки и по други прекратени договори и по други управленски решения, които е вземала.

Според информация на RNS при последната 3-дневна командировка до София, за която данъкоплатците на Каварна плащат на Ставрева, тя е преседяла повече от 4 часа преди да бъде приета от лидера на БСП Корнелия Нинова. Опитът й да я въвлече в „суджукгейт“ на страната на обвинения и потенциалните обвиняеми е останал напълно безуспешен.

RNS