С 51 000 лв. е ощетена община Каварна само с поръчката за декинга, сочат данни от 60-страничния доклад на АДФИ. Част от изводите в доклада са навеждат на предположението, че Халвата е преродилия се Нострадамус. Прокуратурата вече е започнала разследване по данните от доклада.

Както RNS съобщи, през второто тримесечие АДФИ е приключил проверка на общината по три обществени поръчки – за пословичната голф-академия, озеленяването на кръговото преди градчето и изграждането на декинга на плажа.

ГОЛФ АКАДЕМИЯТА

За голф академията община Каварна продължава да дължи 12 000 лв. на „Трейшън Клифс„. Изплатени са само 35 000 лв. при стойност 47 000 лв. Продължава да не е ясно по какви критерии е избрано игрището, децата, треньора и защо поначало декларираните 40 000 лв. са станали със 7 000 повече.

ОЗЕЛЕНЯВАНЕТО НА КРЪГОВОТО

Скандалът с озеленяването на кръговото в началото на Каварна, подробно показан в разследване на Канал 3 от журналиста Васил Иванов, е породил серия от въпроси без отговори от страна на кмета Нина Ставрева или такива, основани само на лъжи. На въпроса защо е избрана външна фирма, а озеленяването не е извършвано от общинското предприятие „Чиракман“, отговорът е, че предприятието е започнало да съществува чак от 1 юли. Проверяващите обаче са засекли, че предприятието е купувало растения още през февруари, което е доказателство за по-ранното му съществуване.

ХАЛВАТА – ПРЕРОДЕНИЯТ НОСТРАДАМУС

Няма отговори защо е избрана и точно добричката „КДК инвест“ от Добрич, след като същата никога не се е занимавала с озеленяване. По-странното е, че ден преди сключването на обществената поръчка по нея фирмата внася 500 лв. гаранция.

Според бордерото, гаранцията е внесена от Христо Йовев, по-известен с прозвището Халвата, изключително близък до Нина Ставрева.

Още по-странно е, че на бордерото е написан номера на обществената поръчка, който й е даден чак не следващия ден.

По тази причина проверяващите питат Ставрева и Халвата: каква е връзката на Йовев с фирмата за озеленяване и откъде знае кой номер ще се падне на следващия ден на договора за обществената поръчка.

Отговор няма, но остава съмнението, че въпросната документация е направена в различен от законовия ред.

ДЕКИНГА НА ПЛАЖА НА КОНЦЕСИОНЕРА

С договора за декинга, който реално свързва двете заведения на концесионера Цуци в двете части на плажа, са нанесени вреди на каварненци в размер на 51 000 лв. Инспекторите са категорични, че това е станало заради пренебрегването на двете фирми, които също са участвали в конкурса с по-изгодни оферти. Освен това Ставрева лично отменя резултата от първата поръчка и обявява втори търг. След него печели „правилната“ фирма с най-неизгодната оферта.

По неофициални данни от прокуратурата по доклада на АДФИ вече са предприети следствени действия – разпит на част от общинските служители, участвали в търговете.

RNS