Социалистът Антон Кутев пита премиера Бойко Борисов какво работи Лиляна Павлова след европредседателството. Премиерът отвърна, че тя ще министър докато и последната държава от трите, които си деляха европредседателството тази година, не приключат ангажиментите си.

Питането на Кутев и отговорът на премиера се състояха в НС по време на петъчния парламентарен контрол.

Според червения депутат такъв пост като министър по европредседателството нямало. Обикновено тази дейност се възлагала на министър или заместник-министър. Около 70-80 човека работели за Лиляна Павлова. Какво прави в момента това звено, недоумява Кутев.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че в Европа имало различни модели на ръководството на ЕС. Иначе страната ни се доказала като стабилен и надежден партньор. Вече имало покани към България да сподели опита си в европредседателството. Задълженията на Павлова щели да приключат след финиширане на триото, от което страната ни е част в ръководството на общността, стана ясно от думите на Бойко Борисов.

Освен това Лиляна Павлова ще координира българо-китайския център, решение за който бе взето да се създаде на срещата в София 16+1.

Червеният депутат обаче не разбра какви точно са дейностите на Павлова. Какво ще прави министърът по европредседателството с Китай, заяде се социалистът след отговора на премиера Борисов. Австрия няма министър на европредседателството, каза Кутев. Страната сега ръководи ЕС.

Кутев продължава да настоява, че е странно, ние, които вече не управляваме общността, да имаме такъв министър.

Същият въпрос – по каква работа данъкоплатците издържат министър с всичките му служители, обслужващ персонал, материални активи и консумативи, си задават мнозина българи. Че предметът на дейност на министерството по българското евпропредседателство е изчерпало предмета на съществуването си стана ясно документално преди 2 седмици. Тогава МС упълномощи ръководената от доскорошната фаворитка на Борисов структура да разходва държавни средства извън българското европредседателство.

rns.bg