Това, че председателят на Народното събрание – Цецка Цачева, зам.-председателят на ГЕРБ, председател на парламентарната група на управляващите и председател на предизборния щаб на ГЕРБ – Цветан Цветанов, и зам.-министърът на спорта Ваня Колева, са купили по занижени цени апартаменти, далеч не се изчерпва с политическата отговорност. Време е да бъде потърсена наказателна отговорност на същите за корупционни практики, недоказани доходи и ощетяване на държавната хазна.

За това са категорични прависти пред rns.

Подаването на оставките на бивш председател на Парламента и настоящ министър на правосъдието, както и на зам.-министър на спорта, покриват моралната отговорност, но не изчерпват наказателната вина. Защото апартаментите си остават.

Както вече стана ясно, сделката със заменката на двата апартамента, собственост на Цветан Цветанов и продажбата им на бивш негов служител срещу придобиването на етаж от луксозна сграда, са извършени в екстремно къси срокове. Същите са далеч по-кратки от фактическите и едва ли са се реализирали без „връзки“.

Отделно от политическата отговорност прокуратурата трябва да установи дали новите съседи са укрили доходи, чийто размер не могат да докажат и не са платили данъците на същите. Т.е. те са ощетили държавния бюджет. Ако и едно от тези обстоятелства е с положителен знак, казусът трябва да влезе в съдебна зала.

По същата схема продавачът, който е продал по документи на занижени в пъти цени част от апартаментите, не плаща данъци в реални размери и ощетява хазната.

Най-тежко е обстоятелството, че политиците с нови апартаменти на занижени цени, са приели законова поправка в полза на строителя. Същият получава 10-годишен срок на разрешителното за строителство, което вече е изтекло.

Припомняме, че Цветан Цветанов вече беше обект на пълна данъчна проверка като физическо лице заради собствеността на 6 апартамента, придобити по време на службата му в МВР и от пенсиите на тъста и тъща му. Тогава компетентните органи се произнесоха, че няма нарушения и престъпни деяния. Твърде вероятно е и сегашните проверки да приключат с положителен за Цветанов резултат, знайки се, че тези, които я правят са назначавани от него самия.

rns