ВМРО-Добрич, смята да закотви в града висшистите – родители на деца, като им плаща от все още несъществуващия Общински фонд „Hасърчаване на раждаемостта в Община град Добрич” по 400 лв. за първо дете, по 500 лв. за второ и по 1000 лв. за всяко следващо. Войводите са притеснени от обезлюдяващия се град, но смятат да променят това не със създаване на работни места, а срещу размножаване, при това с чужди пари – общински.

Иновацията бе предложена на сесия на Общинския съвет през миналата година, но тогава тя не бе приета. Причината – дискриминация по линия образованост на гражданите – евентуално потенциални кандидати за пари от община Добрич.

На следващото заседание на ОбС-Добрич – 28 февруари 2020 г., добруджанската структура на вътрешната македоно-одринска организация, ще подложи на глусуване предложението си за узаконяване на Правилник на несъщствуващия Фонд, който да подпомага родителите висшисти с еднократни помощи при раждането на деца.

Според вносителите на докладната – ТИХОМИР МАРИНОВ и СТАНИСЛАВ ИЛИЕВ, двамата от ВМРО-БНД, създаването на Общински фонд „Hасърчаване на раждаемостта в Община град Добрич” е наложително, като възможност завършилите висше образование да се връщат в родния си град, където да живеят и да се размножават. Те искат 30 000 лв. от държавния бюджет, с които до края на календарната година родителите на първо дете да получават еднократна помощ от 400 лв., на второ – от 500 лв. и на всяко следващо по 1000 лв.

Предложението е мотивирано и с оглед на социалната му полза, написн е и правилник за използване на въпросните еднократни помощи.

В телефонен разговор с един от вносителите – Тихомир Маринов, на главния радактор на медийна компания „Добруджанска трибуна“ и собственик на електронното издание rns.bg – Калинка Пенчева, общинският съветник от ВМРО-БНД-Добрич, сподели, че помощта е за родителите висшисти, не е наясно какви са свободните работни места, заявени в Бюрото на труда – с каква степен на образование.

Отговор на въпроса – не смятате ли, че хората биха останали в Добрич, ако имат препитание, а не веднъж 400, 500 или 1000 лв., отговорът на общинския съветник беше в стил ние не създаваме работни места, само сме измислили начин как да харчим общински пари!

Според него предложението няма дискриминационен характер, защото трябвало да се наградят тези, които са положили повече усилия за образованието си. Не стана ясно, дали и двамата родители трябва да са с висше образование или е достатъчно само единият да е с това образование. Не се уточни и достатъчна ли е бакалавърската или е нужна магистърска степен и ако единият родител е с първата, а вторият с втората – ще получат ли помощтта.

Маринов отказа да приеме елементарната логика, че предложеното раздаване на пари от несъществуващия фонд лишава децата на среднистите от шансове и по-спокоен живот, доколкото това е възможно с мизерния размер на еднократната помощ. Той потвърди, че еднократната сума от 400, 500 и 1000 лв. е незначителна, но нямало пари за каквато и да е месечна издръжка в общинския бюджет.

Накрая заключи, че журналистът се заяжда с ВМРО-Добрич, защото не е от града и няма особен смисъл от разговора, защото „може и този път да не се приеме предложението“ за създаването на фонда.

Припомняме, че по Конституция на РБългария, всички граждани имат равни праваи нито един друг нормативен акт не може да нарушава основния закон на държавата!

В много български общини има целева еднократна помощ при раждането на деца, но никъде няма такова заложено разделение на обществото, най-малкото, защото всички плащат данъци на общината.
Tihomir-Marinov-вмро-добричЧуйте звуковия файл от разговора с
общинския съветник от ВМРО-БНД-Добрич –
Тихомир Маринов, 
за цялата „сбъркана“ стратегия,
с която ужким ще бъдат мотивирани образованите
хора да се върнат, за да живеят и да отглеждат
децата си в столицата на Добруджа, и защо, след
като не му издържа тезата, започна да обвинява журналиста, че се заяжда, защото говори с човек на ВМРО: