ГЕРБ и БСП вече са с разменени позиции в челото на временната електорална класация. Това сочи ноемврийското национално представително изследване на Агенция „АФИС“.

По последни данни БСП повежда ГЕРБ с 23,7% на 22,2%.

Според извършеното между 2 и 7 ноември проучване загубата на преднина на управляващата партия пред опозицията е започнала от средата на тази година заради нестабилността на коалицията и корупционните разкрития.

Докато въпросът за нови парламентарни избори е хипотетичен, то съвсем реални са тенденциите в нагласите, посочва се в проучването.

Още от есента на 2017 г. средният дял на заявения електорат на БСП се колебае около 22%, плюс-минус 2%. В мандата на сегашния парламент промяната в съотношението между двата полюса се дължи на ГЕРБ.

След победата в майските избори от 2017 г. подкрепата за партията на премиера достигна пикова стойност от 30% и от тогава се движи неотменно надолу.

През последните три месеца силите са изравнени. Въпрос на месеци е ГЕРБ да започне трайно да изостава.

Въпрос е също така дали другата голяма партия ще представи пред разочарованите убедителна алтернатива, или статуквото ще се запази. Възможно е и нова сила да влезе в опразненото поле с лозунги за промяна, пишат социолозите.

 

investor.bg