Безплатни прегледи за бъбречни заболявания ще се проведат в Аврен и Вълчи дол от специалистите на УМБАЛ „Св. Марина“, съобщиха от здравното заведение.

Специалисти от Клиниката по нефрология ще консултират пациенти от населените места в Община Аврен на 14 май (вторник) от 9 до 15 часа в здравния дом. Във Вълчи дол лекарите ще бъдат на 15 май (сряда) от 9 до 15 часа на първия етаж в поликлиниката.

Желателно е пациентите да имат изследвания на обикновена урина, креатинин и пикочна киселина.

Безплатните прегледи са част от информационна кампания, посветена на донорството и трансплантациите, която стартира във Варна и се провежда със съдействието на Астелас, подкрепена от УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, Медицински университет, Изпълнителна агенция медицински надзор, medconsult.bg, Община Аврен и Община Вълчи дол.

Специалистите нефролози препоръчват хората да правят редовни профилактични прегледи, за да бъдат овладяни навреме бъбречните заболявания.

Много хора дори не знаят, че са с хронично бъбречно заболяване.

Рисковите фактори за това са много – високо кръвно налягане, диабет, тютюнопушене, наднормено тегло, фамилна обремененост.

Нефролозите препоръчват на всички над 50 години, които имат един или повече от тези симптоми, да правят редовни профилактични прегледи.

СНИМКА Framar.bg