Напълно единодушно парламентът бутна ветото на президента Румен Радев върху Изборния кодекс. Никой не застана зад мотивите на държавния глава, а БСП продължи бойкота си на пленарните заседания и не присъства в Народното събрание, предаде bgonair.bg.

Припомняме, че Румен Радев наложи вето на последните поправки в изборното законодателство, с мотивите, че те не гарантират прозрачност на изборния процес и се нарушават правата на суверена в полза на политическите партии.

Малко след приемането на промените в Изборния кодекс, управляващите направиха завой и обещаха да върнат досегашния вид на префернциалното гласуване. Те обаче решиха да не подкрепят ветото на президента, тъй като не са съгласни с останалите му мотиви. Мнозинството обаче пое ангажимент да вкара нови поправки, с които отново да въведат настоящите прагове за преференциите.

И въпреки че червената опозиция не бе в пленарната зала, ветото на президента предизвика двучасов дебат. От ГЕРБ настояха, че машинното гласуване е примитивно и направиха паралел с Венецуела, а Радев видяха като българския Мадуро.

От ДПС настояха, че се ограничават правата на гражданите да гласуват, визирайки страните извън ЕС, където избирателните секции са до 35. Валери Симеонов пък настоя, че преференциите дават възможност за нечистоплътно разместване на листата и крият опасност депутатските банки да се изпълнят със „силикони, ботокси и хора от подземния свят“. В пленарната зала прозвучаха и взаимни нападки между Веселин Марешки и Валери Симеонов за „политически проститутки“.

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков посочи, че машинно гласуване няма в европейските държави и обвини държавния глава, че настоява за въвеждането му.

Цветан Цветанов пък обвини, че президентската институция е станала говорител на основната опозиционна партия. Той разкритикува и че червените не са в пленарната зала, не идват на работа и сами са се лишили от тази възможност.

Според Тома Биков пък БСП делегитимират президентската институция, като не присъстват в пленарната зала и не защитават ветото на държавния глава, подкрепен от тях.

От ДПС настояха, че основният въпрос не е за преференциите, а за отнемането на избирателните права на гражданите в страните извън ЕС. Те цитираха и чл. 26 от Конституцията, според който всички граждани имат еднакви права и задължения, където и да се намират.

Лидерът на НФСБ пък настоя, че мажоритарните избори и преференциите не са панацеята на демокрацията. Той заяви и че гражданите не са лишени от правото да гласуват в държави извън ЕС и посочи, че избирателите на ДПС са имали трудности, защото не са успели да си попълнят декларациите, тъй като не разбират български език.

СНИМКА Канал 3