Бившият директор на Държавната агенция „Разузнаване“ и настоящ генерален консул на България в Мюнхен  Драгомир Димитров е обвинен за теч на класифицирана информация.

Той е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лева, става ясно от съобщение на страница на Военно- окръжната прокуратурата в София.

Обвинението е за периода 14 юли – 9 август 2016 година, а повдигнатото обвинение на Димитров е за престъпление по служба. За него от прокуратурата лаконично обясняват, че през посочения 26-дневен период той е нарушил служебните си задължения, като не е организирал и не е контролирал дейностите по Защита на класифицираната информация в Агенцията.

От това, от една страна, се е облагодетелствало неназовано дружество с 91 500 евро, а, от друга, е бил осъществен нерегламентиран достъп до класифицирана информация.

До този момент не е давана информация, че Драгомир Димитров се разследва, но през 2018 година той изненадващо и без обяснение напусна поста и замина за Мюнхен.

Димитров беше основен свидетел по делото срещу предшественика си в Националната разузнавателна служба Кирчо Киров, който има 15-годишна, все още неокончателна, осъдителна присъда за присвояване на 5 млн. лева.

Заради нарушение на Закона за класифицираната информация през юли 2019 г.  отново Военноокръжната прокуратура-София обвини тогавашния шеф на служба „Военна информация“  Пламен Ангелов и предшественика му Светослав Даскалов.