„Извиках Георги Гергов в кабинета си снощи и му поисках оставката заради недопустимата му роля на политик в казус като скандалния с главния прокурор Сотир Цацаров и Сашо Дончев. Той отказа. Ще поискам подкрепа от Националния съвет за отстраняването на Гергов от Изпълнителното бюро. Ако не я получа, ще напусна ръководния пост в БСП. Знам срещу кого се изправям! Изправям се срещу вътрешна опозиция в партията, но аз не мога да нося отговорност за бизнесмени, а за политиците от БСП.“

За това е категорична Корнелия Нинова, а започващият тази сутрин Национален съвет ще се окаже истински сблъсък на титанити.

По предварителна програма на него трябваше да се конкретизират правилата за новите областни ръководители на партията на мястото на станалите депутати. Варненският – Георги Андреев, едно изключително попадение на Красимир Янков, истински подарък на противниците на БСП, е един от тях. На последното изпълнително бюро преди дни Янков в типичния си стил настоял Андреев да запази поста си, въпреки, че подобна възможност за едноличие в изпълнителната и законодателна власт в партията е забранена по устав. Тази битка на Янков е стъпката към оставането му в Изпълнителното бюро, въпреки, че Корнелия многократно се закани, че депутатите трябва да го напуснат. Янков е лично протеже на Гергов. Двамата са безкомпромисни към Нинова, защото „с техните гласове тя реално надви предшественика си Михаил Миков“.

Според вътрешна информация на RNS Нинова вече била склонила да наруши устава във Варна и във Видин по отношение на запазването на областните координатори, вече депутати. Аналогично било отстъплението й по отношение на депутатите в Изпълнителното бюро.

Тази й липса на последователност и компромиси за определени хора в момента е активирала вътрешната опозиция, която няма да прости на Нинова привидната принципност и реалното заиграване в обратна посока.

„Не е изключено от вчера да върви сериозен процес на „разкешване“. Използването на финикийската мотивация не е непознат процес за част от замесените в предстоящата битка на титаните. За един от двамата главни герои тя ще е последната. За дълго време“, коментират източници на RNS от „Позитано“.

RNS