Организации и активисти тази седмица са бойкотирали среща, посветена на ромското включване, която е част от програмата на от българското европредседателство. Причината е, че организаторът на събитието е институция, оглавявана от Валери Симеонов, съобщи dnevnik.bg.

В изявление на Европейската мрежа на ромските организации от местно ниво (ERGO) се посочва, че тя и и нейният български член сдружение „Асоциация Интегро“ заедно с Европейския център за правата на ромите (ERRC) и няколко български ромски активисти и организации са подкрепили позицията на видни защитници на правата на ромите в България за провелото се през седмицата събитие от програмата на българското европредседателство „Ромското включване – къде сме и каква е посоката“.

„Бихме оценили усилията за поставянето на темата за ромското включване като приоритет, ако на събитието се защитаваха ценности като значителното, а не само символично, ромско участие и борбата с отношението срещу ромите. Тъй като това не е така, ние се присъединяваме към 51 български организации, коалиции и отделни хора, които решиха да не участват в събитието“, се казва в изявлението.

Според него конференцията е била организирана от българския Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, „институция, която не успява да приложи приоритетите на Националната стратегия за интегриране на ромите“. „Институцията се оглавява от Валери Симеонов, който през 2017 г. бе осъден от регионалния съд в Бургас и от Комисията за защита от дискриминация за реч на омразата срещу роми“, се припомня в изявлението.

„По тези причини ние определяме събитието като още един незаконен опит да представлява „ромски въпроси“. Призоваваме властите да включат ромската общност като равнопоставен, а не само като символичен участник за публични отношения, допълва организацията.