„Никога не сме били, няма и да бъдем в коалиция с ДПС. Но, политическата толерантност изисква, когато ДПС подкрепи ГЕРБ за дадено решение, аз да кажа: „Благодаря, ефенди“. 

Това заяви премиерът Бойко Борисов в изказване пред женската академия, която заседава днес във Велико Търново, цитиран от Дневник.

„От 12 години съм казал: „Коалиция с ДПС не правя“. Да излезе БСП и като нас да заяви. Да видите какво гърчене ще започне.“, каза още Борисов.

След като обяви, че „тези нещастници“ ги обвиняват в „уйдурма с ДПС“, той обясни, че държавното финансиране за вероизповеданията е, за да няма външна намеса.

След това разказа за Възродителния процес.

„С Възродителния процес започнах. Цял живот съм бил биткаджия и толкова искам да се спася от това“, каза още Борисов. След това премиерът обяви, че иска България да е приятел с Турция.

„Ние можем да се целуване и прегръщаме с премиерите на съседни страни, но разузнавателните централи не са спирали“, допълни Борисов.

Припомняме, че преди ден депутатите от ГЕРБ и ДПС опростиха над 8 млн. лева задължения на Главното мюфтийство, за да може същото да получава и субсидия от държавата. Това предизвика остра обществена и политическа реакция. Междувременно с решаващата подкрепа на ДПС беше отхвърлено и президентското вето над промените в Изборния кодекс. Проверка на rns установи, че всяко предложение на ГЕРБ се гласува с гласовете на ДПС. Партията обаче не демонстрира пълна подкрепа на управляващите, а в пленарна зала оставя само толкова депутати от етническата партия, колкото са необходими за приемането.