Цветан Цветанов вече е редови член на ГЕРБ. Тази сутрин той е подал оставка от всички ръководни постове на ГЕРБ. Премиерът, който е и председател на управляващата партия, я е приел, след като е благодарил заместника си за свършената работа през годините.

Припомняме, че веднага след изборните резултати Бойко Борисов заяви, че „ще реже от корен в Добрич и Плевен“ заради загубата. В 8-ми избирателен район – Област Добрич, ГЕРБ от първа сила на предните избори за Европейски парламент, беше изместена сега от третата тогава БСП. Под един процент е разликата между ГЕРБ и третата политическа сила ДПС.

Подадената днес оставка от Цветан Цветанов и премането й от Бойко Борисов не само сбъдна прогнозите на анализаторите за това, което ще се случи след евроизборите, но и потвърждава думите на Борисов, че „ще реже от корен“. За никого не е тайна, че структурите по места са „изцяло верни“ на Цветанов, а не на ген. Борисов.

Както вече писахме, след като ген. Борисов си върне партията от Цветан Цветанов, ще се опита да си върне и държавата от ДПС.

ГЕРБ преживя тежък удар преди евроизборите заради скандалите „апартаментгейт“, който започна заради поредното жилище на Цветан Цветанов и заради „къщи за тъщи“ – дело на ДФЗ.

Цветанов беше отстранен от председателското място на парламентарната група на ГЕРБ и от шефското на предизборния щаб. Премиерът беше категоричен, че това е тежък удар за партията.

Все още не са ясни последствията от тях, след като вчера стана ясно, че Върховния административен съд е решил злоупотребите с евросредства да останат за сметка на данъкоплатците, а реално усвоилите ги да запазят собствеността си. Тази сутрин лидерът на БСП – Корнелия Нинова, беше категорична, че решението на съда се основава на правилата за усвояване и контрол над средствата от ЕС, узаконени от правителството на ГЕРБ.

Междувременно екс шефът на ДФЗ – Румен Порожанов, по чието време са извършвани злоупотребите с европейско финансиране, подаде оставка от министерския пост, който последно заемаше.

rns