В телефонен разговор, проведен днес, българският премиер Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин обсъдиха енергийните проекти на територията на България.

Борисов подчертал ролята на страната ни като председател на Съвета на Европейския съюз за развитието на Западните Балкани и изграждане на транспортна и дигитална свързаност в региона, както и развитие на електроенергийната и газопреносната инфраструктура, съобщиха от правителствената пресслужба.

Коментирано беше и провеждането на среща между двамата до средата на тази година.

Българският премиер представил идеята си за развитие на проекта за АЕЦ „Белене“ като общобалкански и посочил, че тя е срещнала подкрепа от колегите му от страните от Западните Балкани.

Президентът Путин пък изразил готовност страната му да се включи в обсъжданията при подновяване на работата по проекта.

По време на разговора било обсъдено развитието на газовия хъб „Балкан“ и възможностите за директни доставки на газ за България при взаимноизгодни условия и пълни гаранции от страна на Европейската комисия.

В тази връзка е коментирано и изграждането на газопровода „Турски поток“, като руският президент посочил, че проектът в голямата си част е изпълнен, а Борисов информирал, че се очаква на 1 юни да е готова интерконекторната връзка между България и Турция. Разгледан бил България.

Отчетено било, че стокооборотът между България и Русия е нараснал с 24% през 2017 г., а руските туристи, посетили страната ни, са близо 560 хил., което е с 1,3 на сто повече от 2016 г.

Президентът на Руската федерация Владимир Путин поздравил премиера Бойко Борисов по случай националния празник на България.

RNS