Министър-председателят Бойко Борисов определи Бюджет 2019 като един от най-амбициозните в демократична България. Той говори преди извънредното правителствено заседание в МС.

„Заседанието ни днес е, за да дебатираме бюджета за следващата година. Старали сме се да го направим така, че да отговаря на предизборните ни обещания и на програмата ни с „Обединени патриоти“.

Това е един от най-амбициозните бюджети, които са правени от началото на прехода“,

заяви Борисов, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Приходите в бюджета нарастват на над 4,5 млрд. лв. Държавата не е била никога в по-добра кондиция от сега. Поехме ангажимент БВП да достигне 110 млрд. до края на мандата. Още за 2019 г. разчетите показват, че той възлиза на 116 млрд., а до края на мандата на 133 млрд.

На политическите ни опоненти можете да им говорите само в цифри“,

коментира премиерът.

„Говореше се, че искаме да задължим следващите поколения, а то е точно обратното. Рекордно нисък е външният дълг. Третият най-нисък в ЕС“, обърна внимание Бойко Борисов и уточни, че в края на мандата външният дълг ще стане най-ниският в ЕС.

„Както обещахме, увеличаваме минималната работна заплата, тя ще бъде 560 лв., а през 2021 г. – 650 лв.“, обясни още министър-председателят.