Министър-председателите на България и на Държавата Израел -Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху, откриха паметник, посветен на спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през 1943 г.

„Този паметник има своя брат-близнак в София. Днес беше възстановена една историческа справедливост. Това не е резултат на ексцентрична идея. В поставянето на два идентични паметника в столиците на България и Държавата Израел има дълбок смисъл. Той е в това, че двете ни страни, двата ни народа, заедно признават историческия факт на спасяването на всички 48 000 български евреи и почитат паметта на техните спасители“, каза Борисов при откриването на паметника, цитиран от пресслужбата на Министерски съвет на РБългария.

„Днес второ и трето поколение български евреи, граждани на Израел, а и на България, са онзи мост на приятелство и подкрепа, които правят междудържавните ни отношения уникални и сърдечни“, уверил премиерът и допълнил, че днес в Държавата Израел живеят повече от 100 000 евреи, потомци на онези 48 000 български евреи.

Борисов завършил изказването си с убеденост, че трябва да се работи за добруването на двата народа и призова българските евреи, живеещи в Израел, когато се скарат или спорят за нещо, защото имаме тази черта в българския характер – да идват на паметника, да се сдобрят, цитира news.bg.