Премиерът Бойко Борисов е събрал ключови фигури и министри от ГЕРБ на среща при себе си преди обяд в централата на партията днес, научи ексклузивно ПИК от присъствали. 

На срещата са обсъдени три варианта пред ГЕРБ в настоящата ситуация.

Подаване на незабавна оставка, като при този вариант се подава оставка и след 2 месеца служебно се правят предсрочни избори. Този вариант е бил коментиран, но голяма част от присъстващите са изказали резерви заради очаквания и заявен неколкократно реваншизъм на Румен Радев от бъдещо негово служебно правителство, както и опасността от спиране на всички енергийни и инфраструктурни проекти.

На второ място е обсъдена възможността за преходно експертно правителство за довършване на мандата – с нови министри и нов премиер. Този вариант може да се изпълни, тъй като от ГЕРБ са решени да отхвърлят вота на недоверие и сами да внесат в парламента искане за вот на доверие. На него ГЕРБ ще гласуват „въздържал се“ и останалите партии ще решат съдбата на кабинета.  Очаквано те ще свалят кабинета и ще се завърти рулетката за мандатите.

Първият мандат се връчва на ГЕРБ и партията на Борисов конструира кабинет без него с друг премиер и министри. И изкарва до февруари, когато са редовните парламентарни избори.

Трети вариант е смяна на всички министри от кабинета в рамките на настоящия мандат и излизане на премиера в отпуск до края на мандата, в което време кабинет с нов състав се управлява от вицепремиерите. По време на обсъждането обаче е изразено мнение, че това крие опасност страната да остане нестабилна и протестите да не спрат.

По време на срещата мнозинството е изразило мнение, че към настоящия момент само две партии са готови за незабавни избори – ГЕРБ и ДПС, които имат работещи и добре организирани структури.

Окончателно решение Борисов ще вземе след завръщането си от Евросъвета в Брюксел, където е най-важно да защити увеличените пари за България и след това да се произнесе.