Брюксел ни дава 20 млн. лева за Хитрино

Ден след като правителството гласува 10 млн. лв. за Хитрино, и Европейската комисия обяви, че ще отпусне незабавно още 20 млн. лв.Средствата са от Програмата за развитие на селските райони и ще бъдат използвани за възстановяване на разрушената инфраструктура в село Хитрино, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия.

С отпуснатите средства ще се реализират целеви проекти за възстановяване на разрушената инфраструктура и ще се даде възможност за разкриване на временни работни места в засегнатия район.
В понеделник правителството отпусна 10 млн. лв., като половината от сумата директно бе преведена на общината, а другата половина ще стигне до хората чрез социалното министерство.
Тогава  вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че се създават работни групи  към земеделското и транспортното министерство, които ще се опитат да препрограмират „селската“ програма и Оперативна програма „Транспорт“, за да се осигури целева помощ за пострадалата община. Усилията очевидно незабавно са дали резултат.

Министърът на земеделието Десислава Танева, която е в Брюксел за редовния Съвет по земеделие, обяви след среща със зам.-председателя на Комисията Кристалина Георгиева, че се търсят и други варианти за подкрепа на Хитрино.

„Само ден, след като в Комисията беше създадена работна група за помощ на Хитрино, вече има първи положителен резултат, и той е от огромно значение за нас. Тази незабавна подкрепа за пореден път ни показва, че когато е изправена пред трудни моменти, България не е сама и българите винаги могат да разчитат на европейска солидарност“, заяви Десислава Танева.

Решението идва след постоянни контакти с българското правителство и серия консултации в създадената вчера в Европейската комисия работна група в помощ на пострадалото село, в която участват комисарите по земеделието и регионалното развитие – Фил Хоган и Корина Крецу, отбелязват още от ЕК.

RNS