Закона за бюджета на Националната здравно осигурителна каса бе приет с мнозинството на ГЕРБ, подкрепено от Воля. Така бе отхвърлено ветото на Президента  в частта за финансиране на нови животоспасяващи лекарства. 

Решението стана факт след бурен дебат, в който представители на управляващото мнозинство държаха да се запази баланса в бюджета на НЗОК, а опозицията – да се финансират нови лекарства, с които би могло да се спаси човешки живот.

В залата неочаквано се появи Стефан Данаилов, който припомни, че е онкоболен и помоли всички да подкрепят шанса за живот на болните българи.

След гласуването трима депутати дадоха обяснение за отрицателния си вот:

Йордан Цонев (ДПС): Гласувах против заедно с колегите ми. Г-н Цветанов, обръщам се към Вас като ръководител на най-голямата парламентарна група, на управляващите. Това, което току-що направихте е порочно! Това е дефект на системата, за която говорим. Каква работа има Парламента да определя с какви лекарства ще лекуват болните? Колко време още трябва на НС и на партиите, да разберат, че с една здравна каса, каквато няма никъде в света, никога нищо продуктивно няма да се случи?

Антон Кутев: Това е човешки избор и не ми е ясно, как докато мислиш за магистрали не мислиш за хората, които реално тази година ще напуснат този света. Държа да подчертая, че това гласуване мина с гласовете на Воля. Партията на човека, който е подсъдим и зависим от Вас – управляващите.

Таско Ерменков: Гласувах против, защото управляващите ме убедиха, че за тях парите стоят над живота на хората. За тях политиката на финансова стабилност се гради върху смъртта на хората, които няма да получат необходимото им лечение. Защото бюджетът на Здравната каса е над живота на хората. Искам само утре, когато някой почине, искам да погледнете в очите негов роднина и да му кажете: „Вашият близък почина, защото за нас беше важно Здравната каса да има балансиран бюджет“.

RNS