БСП дава 40 000 лв. от депутатски заплати за Хитрино

Депутатите от БСП ще дарят 40 000 лв. от коледните си заплати за пострадалите в Хитрино, обяви председателят на левицата Корнелия Нинова. Освен това социалистите започват и кампания за набиране на доброволци, които да помагат при разчистването на селото. Помощниците ще са готови да отидат на терен веднага щом бъде вдигната забраната за достъп до селото. Социалистите приканиха към каузата да се присъединят и хора, които не членуват в БСП.

БСП е внесла искане за провеждане на съвместно заседание на парламентарните вътрешна и транспортна комисия. Социалистите искат да изслушат компетентните органи, които имат отношение към случилото се в Хитрино. Нинова обясни, че се подготвят законови промени и изменания в нормативни актове. Тя смята, че е нужна промяна в Закона за бедствия и аварии, най-вече в частта за подпомагане и възстановяване. БСП подготвя предложения за отпадане на текстове, които ограничават държавното финансово подпомагане за възстановяване на жилища. Нинова посочи текст, който разрешава помощ само ако месечният доход на пострадалото лице не надвишава размера на официалната линия на бедност, която е 300 лв. „Това не е справедливо. Предлагаме този текст да отпадне и всеки, който е пострадал от такова събитие да може да получи обезщетение от държавата до размера на данъчната оценка на жилището си“, обясни лидерът на БСП.

Социалистите обясниха, че със свикването на двете парламентарни комисии не трябва да се прибързва. Нинова предположи, че заседание на комисиите може да има едва в края на следващата седмица. Иван Иванов, който е народен представител от Шумен подчерта, че за момента най-важното е да приключи обезопасяването на района край Хитрино. Бихме искали разследването да приключи бързо и да бъде безпристрастно, настоя Нинова. Тя подчерта, че трябва да се постави ясно и въпроса за отговорността за инцидента.