„В законопроекта, който засяга опрощаването на над 12 млн. лв. на Главно мюфтийство, въобще не става въпрос за етническия мир или някакво противопоставяне на общности. Призоваваме управляващите да не злоупотребяват с тази тема“.

Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски на пресконференция в централата на БСП.

Свиленски коментира, че българските граждани са достатъчно грамотни, за да разберат за какво става въпрос. Той добави, че мотивите на този законопроект и анализът за въздействие се състоят точно от три реда, в които не се дава отговор- какви са задълженията, колко са и на кого точно са.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ призова представителите на мнозинството да излязат и да обяснят за колко пари става въпрос, на кого ще бъдат опростени и под каква форма. Той припомни, че през месец декември 2018 г. законопроектът е гледан в комисията по вероизповедания и там народен  представител от ГЕРБ е заявил, че това е политическо решение.

Свиленски попита каква е политическата цена на това решение. Той коментира още, че тази стенограма е била укривана повече от три месеца и след като представителите на левицата са обявили, че тя се крие, е качена на сайта на парламента.

„Колеги от ОП, ако не искате законопроектът за опрощаването на дълговете на Главно мюфтийство да бъде приет, просто не се регистрирайте в деня, в който се приема“, апелира Георги Свиленски.

За призивите на патриотите БСП да се върне в пленарна зала, Свиленски коментира, че няма как да си част от управляващата коалиция, да играеш ролята на опозиция и в същото време да твърдиш, че БСП е виновна.

„БСП има ясно решение за напускането на Народното събрание и сме решили и кога ще се върнем“, заяви Георги Свиленски.

Филип Попов: В Конституцията пише, че религиозните общности не могат да се използват за политически цели

Секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов напомни пред медиите какво гласи чл. 13 ал. 4 от Конституцията- че религиозните общности не могат да се използват за политически цели.

„Не става въпрос за противопоставяне на етническа или верска основа. ГЕРБ са тези, които създават напрежение, говорейки за Косово и Възродителен процес и  използват религиозните общности  за тесни партийни политически цели, заедно с ДПС“, заключи Попов.

rns