БСП осигури силна подкрепа от парламентарно представените партии в защита на земеделските земи. Ръководствата на парламентарните група на ГЕРБ, „БСП за България“, „Обединените патриоти“ и „Воля“ се обединихме около идеята да проведат разговори с ЕК за запазване на възможни ограничения за продажба на нивите. Това съобщи днес лидерът на БСП Корнелия Нинова, която иницира срещите.

Поводът са предлаганите от земеделското министерство законови поправки, с които отпада въведеното през 2014 г. правило за уседналост от 5 години при покупката на земеделска земя у нас. Заради ограничението бе стартирана наказателна процедура срещу страната ни. Според земеделското министерство, ако забраната не отпадне, България ще бъде глобена с минимум 830 хил. евро еднократно.

„С изключение на ДПС парламентарните групи се обединихме около идеята поправката да не се внася до края на тази пленарна сесия. В рамките на 2 месеца ще ангажираме всички български евродепутати, за да поискаме разговори в   Брюксел, на които да представим аргументите си и да поискаме възможните законови ограничения на свободната продажба на българска земеделска земя“, обясни Нинова.

Парламентарните групи са се обединили и около това да се направи извънредно заседание на земеделската комисия в парламента с участието на министъра на земеделието и на експерти, на която да се обсъдят възможните законови ограничения върху свободната продажба на земеделска земя.

„На срещата с даржавния глава Румен Радев, която поисках, ще поставим въпроса за институционално обединение около проблема. Ще настояваме парламентът, президентът и Министерският съвет да имаме единна позиция в защита на българския национален интерес“, подчерта Нинова.

От БСП се притесняват от спекулативни сделки за продажба на земеделска земя, без след това тя да бъде обработвана и от липсата на достатъчно контрол кой я купува. Земеделската земя е национално богатство и е предназначена за производство, а поправките, за които ЕК настоява, не дават гаранции, че тя ще бъде използвана за това, коментира Нинова. Тя припомни, че в други държави от ЕС като Унгария, Словакия, Литва има ограничения за продажба на земеделска земя.

Бюрхан Абазов от ДПС призна, че притесненията на колегите му са основателни, но ограничения върху свободното търгуване със земеделска земя не могат да се въведат от нито една от страните членки на ЕС. „Партията ни винаги е имала последователна и принципна позиция по този въпрос. Когато сме ставали членове на ЕС, ние сме приели задължението да има свободно движение на стоки и капитали. Това е основно правило и няма как да избягаме от него“, посочи Абазов. Той е категоричен, че земеделската земя трябва да се продава свободно.

RNS