Лидерът на БСП Корнелия Нинова е изпратила писмо до премиера Бойко Борисов, в което се припомня, че с решение на МС от 30 септмеври 2011 година, на партията се прехвърля безвъзмездно правото на собственост върху Дом-паметник комплекс връх „Бузлуджа”.

Нинова изразява готовност процедурата по безвъзмездното прехвърляне на собствеността на имота да бъде финализирана с подписване на договор.

Припомняме, че още преди 6 години социалистите изразиха желание да станат собственици на паметника, след като премиерът Бойко Борисов се закани да им го прехвърли, за да си го стопанисват. Тогава от БСП заявиха, че са готови да поемат поддръжката на монумента, когато той стане тяхна собственост.

През 2015 година Борисов се обърна към БСП с покана заедно да се погрижат за спасяването на „чинията“. Той обяви, че възстановяването ще струва на държавата 2,5 млн. лв.

По-късно със свой проект за реставрацията на паметника излезе фондация „Проект Бузлужда“, чийто основател е архитект Дора Иванова. Тя е категорична, че рушащият се монумент може д бъде възстановен. Това може да стане реалност чрез кампания за набиране на средства като за началното консервиране са еобходими 100 хил. лв., твърди Иванова. По думите й парите ще се използват за конструктивно обследване и архитектурно заснемане на постройката. Възможно е да се търси финансиране по европейски оперативни програми или като публично-частно партньорство.

RNS