БСП: Премиерът управлява НСО, новият президент да ревизира службата

„По отношение на НСО смятаме, че службата се ръководи от Бойко Борисов. Затова и ще настояваме пред новоизбрания президент Румен Радев да направи ревизия, да бъде запознат с фактическото състояние на службата и да използва правомощията си, такива каквито са регламентирани според законодателните уредби“.

Това съобщи Красимир Янков след заседание на ръководството на БСП.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова посочи, че заделеният за НСО бюджет расте отново.

„От 34 на 37 млн. за благини на властимащите. Разузнавателната служба, която в тази ситуация в света, в Европа, в България има изключителна тежест, е с 23 млн. бюджет. На НСО постоянно им расте бюджета, за коли , за екстри и т.н“, поясни Нинова.

Припомняме, че преди дни избраният за президент Румен Радев бе упрекнат от премиера в оставка Бойко Борисов, че както ползва охрана на НСО преди да е встъпил в длъжност, така може да участва и в заседанията при Президента и да определя служебното правителство.

Междувременно стана ясно, че НСО „просто така“ охраняват Радев, въпреки, че няма правно основание да го правят преди да е встъпил в длъжност. До момента няма обяснение дали и кога е спазена законовата процедура за отпускането на тази охрана. При тако стеклите се обстоятелства ще е повече от интересно, ако Радев като президент – ръководещ НСО, все пак начначи проверка на службата.

RNS