БСП: С бюджет 2017 България плува напречно на басейна

С бюджет 2017 България плува напречно на басейна. Това заяви финансистът Румен Гечев по време на заседанието на бюджетната комисия в НС, предаде репортер на RNS. 

Финансовият план за догодина е прекрасно осчетоводен, но е песимистично консервативен и без заложен икономически растеж, категоричен е той. „Защо ние плуваме напречно на басейна? Всички други страни в ЕС си увеличават разходите, ние ги намаляваме“, зачуди се Гечев. Този бюджет ни бетонира на дъното на ЕС, разкритикува той. И подкрепи тезата на напусналия заседанието Петър Чобанов от ДПС, че фискална политика  е най-големият недостатък на бюджета. Гечев разкритикува липсата на представител на икономическото министерство по време на дискусията по първото четене на бюджета за догодина. „Къде е Министерство на икономиката? Кафе ли пие?“, попита Гечев.

„Бълваме юристи и икономисти, по-голямата част от тях не работят това, а имаме дефицит от инженери и учители. България е донор на ЕС. Продължаваме да наливаме пари и да обучаваме висшисти. Болен здрав носи. Бедна България обучава“, възкликна Гечев. Той не подмина и отбраната, и МВ, където 99% о парите отивали за заплати.

Гечев настоя също тази година да не се случи като през миналата и да не узнаем за какво ще се харчат заложените над 2 милиарда за капиталови разходи. Тогава Вие се измъкнахте с 2 милиарда и половина по терлици и не пожелахте да кажете за какво ще ги похарчите, скастри Гечев финансовия министър.

RNS