8900 са новорегистрираните безработни в страната са около по данни от понеделник, съобщи по Нова тв президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Вървим към екстремални условия и очакваме общият брой на безработните към края на годината да достигне 330 000 души. Другото, което нас ни притеснява, е, че повече от половината безработни, които имат право на обезщетение, са на минимално такова“, заяви още той.

(СНИМКА) Десетки на опашка пред Бюрото по труда в Добрич

,,Фонд “Безработица“ беше капитализиран с един милиард евро заради мярката 60/40, но там като че ли интересът засега още не е толкова голям и смятам, че ресурсът няма да бъде изчерпан толкова бързо и нека част от тези пари – около 70 млн., да бъдат използвани за увеличение на минималното обезщетение“’, предложи Димитров.

Той предложи хората от сивата икономика да получават не пари, а ваучери за храна, тъй като това са хора, които нямат право на обезщетение.

„А пък за родителите на деца до 14-годишна възраст да има целеви платен отпуск, но затова трябва да се говори и с работодателите“, коментира още идеите си президентът на КНСБ. Той допълни, че мерките на държавата са много добри, но не стигат – трябва да се разширят и някои от тях да се коригират, а други трябва да се насочат към бизнеса, цитира „24 часа“.