Никола Шмит от Люксембург, кандидатът за еврокомисар по въпросите на заетостта, обяви, че ще работи за прилагане на стандартите, които да заличат разликите в доходите в ЕС.

На изслушването си пред евродепутатите обаче той добави, че не може минималната заплата да е еднаква навсякъде в блока, предаде „Асошиейтед прес“. Шмит обясни, че „по никакъв начин“ не планира това.

Европейската минимална заплата бе сред обещанията на бъдещия председател на еврокомисията Урсула фон дер Лайен пред европарламента в средата на юли.

Според Евростат 22 от 28 държави в ЕС имат минимална заплата към януари 2019 г. – от тази на България (286 евро) до Люксембург (2071 евро). В повечето източноевропейски държави минималната заплата е средно над 600 евро, а в северозападните – над 1400, уточнява АП.

Заради различните икономически профили на държавите би било трудно изравняването, но трябва да се работи за „конвергенция“ и за рамка за „минимален доход“, която би била полезна в борбата със социалния дъмпинг, обясни Шмит.

За него детската бедност е „най-лошото нещо“, тъй като унищожава „бъдещето на тези хора“. „Ако си бедно дете, това често означава, че ще бъдеш беден възрастен. Ужасно е за отделния човек, но е ужасно и за обществото.“

 

Източник Дневник

Снимка Асошейтед прес