Министерски съвет предложи, а Народното събрание реши, България да е в извънредно положение за срок от 1 месец заради преодоляването и ограничаване разпространението на коронавируса. 

Всички мерки, които се възлагат като правомощия на правителството, са по чл.57, ал.3 от Конституцията.

Въвеждането на извънредното положение бе гласувано единодушно от всички 201 депутата, участвали в днешното парламентарно заседание.

БСП поискаха да не се вземат решения на парче, а с ясни законови промени. ДПС припомниха, че извънредното положение се въвежда за защита на конституционния ред в държавата, а не са повод за промяната му.

Бригаден генерал проф. Венцислав Мутафчийски – председател на Националния щаб за борба с вируса, съобщи, че към 13 март в България има установени 23 заразени. В света и в държавите около нас има динамична картина. Гърция, Хърватия и Словения имат по над 100 заразени. В ЕС – Испания над 3100, Франция 2100. Никой не е пощаден.

4900 са загиналите, 70 000 са оздравелите. В първото огнище в Китай има само 24 заразени, установени вчера. В Италия 1016 са загиналите.

Световната здравна организация обяви пандемия.

В България действа щаб, който следи, анализира ситуацията и организира мероприятията за преодоляване и ограничаване на епидемията. Работим с всички министерства.

Сблъскваме се с проблеми, като – не са единични, а са масови случаите. 11 от вчера са свързани с първата двойка, приета в Пирогов. 3 гнезда независими едно от друго, без последици. Бяха дадени радица разпорежания за ограничаване на социалните контакти.

При подобни случаи в света се въвеждат строги мерки. 7 г. затвор в Израел и Гърция. В Русия са 3 г. лишаване  от свобода. Анализът ни сочи, че вербалните предупреждения за социална карантина не се възприемат.

Трябва да има правни възможности за мобилизиране на целия медицински персонал, както и овъзмездяването му заради работата му в специални условия. Вече има реално производство на защитни облекла за медиците. Дихателните апарати са необходими за реанимационното лечение на 10% от тежко болните за спасяването на живота им. Трябва да има правни възможности за осъществяване на бързи сделки.

Практиката в света показва, че ние сме на прага на избухване на епидемия в рамките на 2 седмици. Необходимо е с всички сили и средства да се забави развитието на инфекцията. Да се ограничи е целта на мерките, за да се намали натиска над здравната система.

2 семици отправяме вербални предупреждения да не се пътува. През уикенда имаше с 30% увеличение на пътуващите извън страната.

Единствената мярка, която предлага Световната здравна организация е да ограничим общуването и пътуванията си. За това трябва да има ясно разписани законодателни правила.

В тази ситуация половинчати мерки няма да дадат резултат. Правителството има спешна нужда от нови права, за да реагира адекватно на променящата се ситуация.

Премиерът Бойко Борисов мотивира предложението си за въвеждане на извънредна ситуация на територията на цялата държава.

Това е една бактериологична война. Ще компенсираме хората, които са на първа линия в нея.

Направили сме всичко, което са направили всички други държави, даже и повече.

Искаме за 1 месец това извънредно положение заради хората, които недисциплинирано разнасят заразата. Доказано е, че за 17 дни – колкото е инкубационния период на вируса, всеки един заразен общува с 800 души. И по сегашния закон се предвижда затвор до 1 година за нарушилите карантината. Просто трябва да се приложи.

Да покажем за един месец, че можем да сме единни, призова  премиерът.