Български и македонски ученици заедно се поклониха пред Вапцаров

Близо 200 ученици от България и Македония заедно отбелязаха 108-годишнината от рождението на поета Никола Вапцаров. На тържествена церемония в родния му град Банско младежите от 4 училища от Струмица (Македония), Банско и Белица, избрали твореца за свой патрон, поднесоха венци и цветя на паметника му. 

„Тази съвместна инициатива е поредната крачка напред в междудържавните отношения на Македония и България. Концентрирайки позитивна енергия върху общочовешки идеали и ценности, днес ние сме заедно тук, благодарение на подкрепата на Фондация „Българска памет“, Община Банско и най-вече благодарение на ентусиазма на нашите колеги и приятели, братя и сестри от Струмица да споделим празника и да покажем за пореден път, че заедно можем повече.

Важно е да се научим да живеем в обич и разбирателство и така успешно да добавяме стойност към развитието на собствените си общества!“ Това заяви председателят на Фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски.

Денят продължи с награждаване на победителите в конкурса за есе, посветен на живота и творчеството на Никола Вапцаров. Призьорите Трайче Манчевски, Никола Станишлевич и Ягода Панова от Струмица получиха електронни четци като за отличените си творби.

След награждаването д-р Врабевски обяви, че стартира следващият конкурс за есе. Този път темата ще бъде Коридор №8.

Снимка Фондация „Българска памет“