Вицепремиерът Валери Симеонов смята, че с вчерашните протести, организирани едновременно с церемонията по откриването на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, „по стара традиция си показахме магариите“. Пред Би Ти Ви той коментира, че протестите са били „не девет, а два и половина“ и излишно са натоварили силите на реда, а това означава повече разходи.

Симеонов разкритикува вчерашното обещание на премиера Бойко Борисов към протестиращите полицаи за 100 млн. лв. повече за заплатите им, като го нарече „наливане на вода в каца без дъно“. Според него Борисов се е поддал на рекет пред заплахата на полицейските синдикати, че ще блокират важни пътни артерии в деня, в който България посрещаше високи гости от Брюксел.

„Има много достойни служители, но трябва да се въведат и много промени, така че народните, нашите пари да бъдат ефект използвани. Това е рекет в първия ден на председателството“, каза той.

В същото време вицепремиерът призова да се прояви разбиране към министър-председателя в тази ситуация.

Симеонов каза, че не знае откъде ще се вземат парите и че тази тема не е съгласувана с коалиционния партньор, но това щяло да стане идната седмица.

„Не търсете конфликт, въпросът ще бъде решен, по-спокойно“, призова той и допълни, че социалните работници и администрацията, които са много ниско платени, също заслужават увеличение на възнагражденията, цитиран от dnevnik.bg.