Получих сигнали за злоупотреби в Агенция за българите в чужбина (ДАБЧ – бел. ред.). Тъй като нямам ресурс да ги проверявам, съм ги предал на компетентните служби. Междувременно няколко пъти съм предупредил директора и съм му разяснил, че описаните действия са позор за управлението и за държавата.

Това призна вицепремиерът Валери Симеонов на извънреден брифинг преди минути. Симеонов отново отказа да подаде оставка, въпреки тежките корупционни практики в ДАБЧ. Тезата му е, че като вицепремиер той имал ангажимент само да координира дейността на агенцията, без отношение към дейността й.

Според българските закони обаче, е наказуемо ако някой предупреди другиго за проверки на полиция, ДАНС и Прокуратура по действията му, както Валери Симеонов твърди, че е направил.

Скандалният вицепремиер за пореден път обясни, че е жертва на заговор на БСП и ДПС, но не смята да подава оставка, въпреки, че тя му бе поискана за пореден път по скандала с търгуваното българско гражданство на държавно ниво.

Припомняме, че оставката на Валери Симеонов искат и майките на деца с увреждания, които бяха брутално обидени няколко пъти от него. След като отказа да се извини, защото казвал „истината, макар и да боли“, вицепремиерът на „да ми се махат тия от главата“, обясни, че и да се извини – няма да е искрено. Накрая, под давление на премиера Бойко Борисов все пак поднесе извинения, но продължи да смята, че поведението му е адекватно и не подаде оставка.

rns