Ветроходци от Варна ще тренират в Атлантика и Егейско море

Млади ветроходци от варненския яхтклуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна“ ще тренират в Черно и Егейско море и в Атлантическия океан. Възможността им се предоставя по проекта Sailing on Three Seas“, финансиран по европейската програма Erasmus+ Sport. Партньори по него освен варненският клуб са спортното училище „Морски спортове Тенерифе“ от едноименния канарски остров на Испания и гръцкият морски клуб „Сирос“ от Цикладските острови в Егейско море.

Проектът е с продължителност една година. Той цели популяризиране на ветроходния спорт като дейност на открито за деца и младежи с еднаквa достъпнoст за различни социални среди и с равно участие на момичета и момчета. С помощта му ще се повиши и квалификацията на треньорите и състезателите от различни ветроходни училища и традиции чрез обмен на знания и добри практики.

Предвидени са 6 международни срещи. Сред тях са лагери за класовете „Оптимист“ и „Лазер 4.7“, както и клиника за обмер за повишаване квалификациите на треньори, регатни съдии и жури. В практическия модул на клиниката активно ще бъдат включени и младите ветроходци. На местно ниво трите партньорски клуба ще организират Дни на отворените врати на ветроходния спорт.

Първата среща на партньорите по проекта ще се състои във Варна на 25 януари. На нея ще бъдат уточнени детайли около осъществяването на спортните лагери и ще бъде подписано партньорско споразумение.

RNS