Докато президентът на САЩ Доналд Тръмп говореше пред Общото събрание на Организацията на обединените нации за зависимостта на Европейския съюз от Москва и за необходимостта от санкции срещу Техеран – ЕС, Русия и Китай се споразумяха как да заобиколят мерките на Вашингтон.

Това стана на среща на външните министри на Великобритания, Франция, Германия, Русия, Китай и Иран в кулоарите на сградата на ООН в Ню Йорк, съобщава Вести.

Европейският съюз ще създаде нов разплащателен фонд, заобикаляйки американските санкции, за да запази петролните и другите си бизнес интереси с Техеран, посочи Федерика Могерини, върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурността.

„На практика, това означава, че страните-членки ще създадат институция, чрез която ще се извършват легални финансови транзакции с Иран. Това ще позволи на европейските компании да продължат да търгуват с иранските в съответствие със законодателството на ЕС, като фондът може да бъде отворен и за други партньори по света”, заяви Могерини.

„Дружество със специална цел ще подпомага и подсигурява икономическите оператори, които искат да правят законен бизнес с Иран”, се посочва в общата декларация на външните министри на ЕС, Русия и Китай.

В документа пише още, че страните, които подписаха ядреното споразумение през 2015 година „препотвърдиха своят ангажимент за пълното му и ефективно прилагане с добронамереност и в конструктивна атмосфера”.

Междувременно президентът на Турция Реджеп Ердоган демонстративно бойкотира речта на Тръмп, като напусна залата в самото ѝ начало.

След това турският държавен глава заяви пред делегатите в Общото събрание на ООН, че САЩ финансират Фетхуалистката терористична организация (ФЕТО) със 763 млн. долара годишно.

Президентът на Иран Хасан Рухани пък обвини американския си колега, че се опитва да свали правителството на Ислямската република.

„Иронично е, че САЩ дори не се опитват да прикрият намеренията си за сваляне на същото правителството, което приканват към разговори”, каза Рухани пред Общото събрание на ООН. „Аз започвам този диалог точно тук и недвусмислено заявявам, че световната сигурност не е просто игра, част от американската вътрешна политика”.

Самата реч на президента на САЩ пък беше посрещната с усмивки от много от делегатите.

В началото Тръмп направи смелото твърдение, че неговата „администрация е постигнала повече от почти всяка друга администрация в историята на страната”. Забелязвайки усмивките на делегатите американският президент каза: „не очаквах тази реакция, но всичко е добре”.

След това представителите на Германия в ООН видимо се засмяха, когато Тръмп заяви, че Германия ще стане „напълно зависима от руската енергия, ако не промени веднага курса”.

RNS Припомня, че българският премиер преживя два пъти фиаско за по-малко от 6 часа в Ню Йорк. Представен от кабинета си като съ-домакин на срещата, посветена на борбата с наркотици, той остана в публиката. Тръмп видимо се дистанцира от него след натрапеното, извън протокол ръкуване. Американският държавен глава дори напусна президиума, за да сложи категоричен край на общуването си с Бойко Борисов.

Триумфът на неадекватното поведение на Борисов беше му твърдението, че живее в НРБ, четейки подозрително близка до речите от Пленум на БКП.

Все още е енигма какво е имала предвид Румяна Бъчварова – шеф на кабинета на Борисов, в твърдението си, че той има да каже нещо много важно на света и ще го направи от трибуната на ООН.