„Навремето съм критикувал съветската система. Аз защитавам днешна Русия, защото Владимир Путин върна държавата на руснаците. Руският патриарх Кирил говореше верни неща. Човекът е прав – не даваме признателност.“

Това заяви в ефира на БНТ Волен Сидеров и нападна остро кумовата си рода и коалиционен партньор Валери Симеонов:

Кой си ти, че да коментираш думите на един патриарх? Патриарх Кирил каза правилни неща. Той заяви, че в последните години се размива ролята на Русия в освождението ни. Руският патриарх има право да се възмути и да заяви – стига с тези финландци и ескимоси. Те са били част от руската армия. Този патриарх е един изключителен ум, невероятен аналитик. Не е тропал по масата, а с равен тон каза всичко“, припомни Сидеров.

Както вече стана ясно Обединени патриоти поискаха Симеонов да се извини заради обидните си квалификации по повод московския и всероссийски патриарх Кирил. Вицепремиерът контрира, че винаги осмисля какво говори и в случая с високия гостенин, е спестил много.

Скандалът, пореден заради безобразното говорене на Валери Симеонов, разтърси коалицията и дори се предположи, че тя може да рухне.

RNS