9 дни преди 86-ия си рожден ден от този свят си замина композиторът Тончо Русев. Той е един от изключителните автори, а над 1000-те му песни са любими на мнозина.

Творчеството на Тончо Русев е значима част от българската естрадна музика. Неговите песни се превръщат в шлагери в българската поп музика.

В продължение на повече от четири десетилетия неговите песни са изпълнявани от повечето известни български певци и певици, като особено близко е сътрудничеството му с Лили ИвановаВасил НайденовВеселин Маринов и др. Неговите песни се изпълняват с успех и от чуждестранни певци, между които София РотаруФилип КиркоровДагмар ФредерикФара Мария и др. Повечето от песните му са създадени по текстове на български поети като Елисавета БагрянаИван ВазовВаньо ВълчевДора ГабеАтанас ДалчевДамян ДамяновКалин ДонковГеорги ДжагаровПетя ДубароваЕвтим ЕвтимовПавел МатевХристо ФотевБорис Христов.

Член е на Съюза на българските композитори (СБК). Автор е и на детски песни, музика към театрални спектакли, телевизионни, детски мюзикли и филмова музика („Юлия Вревская“, „Петимата от РМС“, „Тайфуни с нежни имена“).

Песните са му издавани в САЩАнглияФранцияИспанияИталияГърцияТурцияРусияи всички бивши социалистически страни.