„В Швейцария се следи как ще се похарчи по най-добрия начин всеки франк и това е добър пример, от който да се поучим.“

Това каза при посещението си в алпийската държава Президентът Румен Радев. Той е на официална визита днес по покана на президента на Швейцария Ули Маурер.

Двамата държавни глави са обсъдили перспективите за продължаване на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Досега по тази програма страната ни е получила експертна и финансова помощ от 72 млн. швейцарски франка за насърчаване на икономическия растеж, подобряване условията на труд, социалната стабилност, обществената сигурност, опазване на околната среда, върховенството на закона и укрепване на гражданското общество, съобщават от Президентството.

„Най-значими според мен са резултатите в областта на професионалното обучение, което обхвана хиляди български ученици, много училища и компании. През следващия период на програмата повече средства следва да бъдат заделени именно за професионално образование, като един от факторите за намаляване на младежката безработица и насърчаване на малките и средни предприятия.“, коментира Румен Радев.

Президентът допълва: „Ефективната борба с корупцията е задължителна, ако искаме да постигнем по-висок стандарт на живот, затова призовах България и Швейцария да засилят обмена на информация в сферата на сигурността и за разкриване на банковата тайна при укриване на доходи и данъчни престъпления. В Швейцария се следи как ще се похарчи по най-добрия начин всеки франк и това е добър пример, от който да се поучим.“

ВИДЕО РУМЕН РАДЕВ
rns