Благодатният огън слезе днес в храма „Възкресение Христово“ в Ерусалим! Получихме още година отсрочка! Нека се опитаме да бъдем повече човеци!

Малко преди 19,30 ч. правителственият самолет с Благодатния огън кацна на летище София.

По-рано днес от свещта на патриарха на Йерусалим Теофил Трети вярващите запалиха своите свещи и огънят се разпространи в целия храм. Вярващите приветстваха слизането на Благодатния огън с думите „Христос Воскресе!“ – „Воистина Воскресе!“ на различни езици.

Божи гроб е главна светиня за християнския свят. Смята се, че е разположен на мястото, където според Светото писание е разпънат, погребан и след това възкръсва Иисус Христос. То е открито от пратеници на римския император Константин три века след разпъването на Христос.

Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. В първите минути огънят е чиста светлина и не изгаря.

И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо. Той е знак свише, че ще оцелеем още една година. Твърди се, че когато Благодатният огън не се яви, това ще е краят на света.

RNS