Само на семействата, чиито деца ходят на училище до 16-годишна възраст на бъдат изплащани каквито и да е социални помощи. Да се прекрати с принципа „парите следват ученика“, тъй като очевидно системата прикрива учениците, които не ходят на училище. 

Това поиска БСП, чрез лидера си Корнелия Нинова днес.

„Директори са принудени да водят по списък деца, които не ходят на училище, за да си спасят бюджета. Тази политика трябва да бъде променена“, настоя Нинова.

Червените предлагат и да се спират не само детските, а всички социалните помощи на семейства, чиито деца не ходят на училище до 16-годишна възраст.

От левицата искат и по-сериозни наказания за лица, които живеят на съпружески начала с непълнолетни лица, за да се ограничи тенденцията „деца да раждат деца“.

„Време е да спрем да говорим и да пристъпим към действия, които са конкретни. Без излишни емоции, без натягане на напрежение, което може да прерасне в етнически конфликт. Призоваваме и другите парламентарни групи, ние като законодатели да си свършим работата“, заключи соцлидерката, цитирана от dnes.bg.