Вместо да уволни ръководството на КПКОНПИ заради скандалите с имотите в данъчните им декларации, премиерът Бойко Борисов за награда прави министър на правосъдието този, който ги предложи за шефските кресла. Продължаваме да искаме оставките на Пламен Георгиев и на заместника му и внасяме подписка в Парламента по темата.

Това заяви на брифинг по-рано днес лидерът на БСП – Корнелия Нинова. Тя припомни, че ръководството на КПКОНПИ е узаконено с гласуване в пленарна зала от новата коалиция – ГЕРБ, ДПС и Обединени патриоти и Воля. Както и, че левицата е била твърдо против, както за назначенията, така и по закона, създал комисията.

Ето какво заяви депутатът от БСП – Крум Зарков по повод номинацията на Данаил Кирилов за министър на правосъдието:

„Изборът на Данаил Кирилов за министър на правосъдието е лоша новина. Това е ясен знак, че правителството няма нито идея, нито желание да преодолее проблемите пред българската съдебна система и да гарантира на гражданите ни елементарна справедливост.

Данаил Кирилов не може да бъде гарант за качествена съдебна реформа. Той е точно обратното на добра правна практика. През последните 2 г . той демонстрира всички лоши практики на законодателството, които човек може да си представи. Сред тях са погазване на Правилника, погазване на всички правила за обществено обсъждане, налагане на мнение, неспособност да чуе какъвто и да е различен аргумент – дори от експерти. И всичко това компилирано с почти нечовешка целеустременост да изпълнява всяка прищявка на своите политически опекуни. Тази целеустременост го вкарваше в бутафорни ситуации. Един ден твърдеше едно, на другия още по убедено защитаваше обратната теза.

Днес премиерът го номинира за министър със задачата да вкара общинските съветници да бъдат в обхвата на антикорупционния закон. Именно Данаил Кирилов е вносител на предложенията, с които общинските съветници бяха извадени от този закон. Той го направи на два пъти. Вторият път беше само преди месец, когато спасиха общинските съветници от проверките.

Аз не мога да си спомня законодателен скандал през последните 2 г., в който Данаил Кирилов да не е лично замесен.

Номинацията на Данаил Кирилов е толкова скандална, толкова абсурдна, че граничи с провокация. Провокация към общественото мнение, към юридическата общност. Сякаш премиерът се опитва да тества до къде може да стигне търпението на българските граждани.

За нас това търпение е изчерпано.“

Елена Йончева пък припомни, че лицето на корупцията в правителството на Бойко Борисов пред Европа вече си има име – Цветан Цветанов, позовавайки се на публикацията в уважавания немски Stuttgarter-zeitung.

rns