Холандските власти са задържали двама журналисти – Стивън Бек и Мишел Спекерс – които се завърнаха от Донбас. Иззети са материалите им от независимото разследване, коeто журналистите проведоха в Донецк и Луганск. Това заяви Бек на страницата си във Facebook.

Видео източник: info-news

„Защо Киев умишлено загърби въпроса за сваления Малайзийски Боинг?“,  питат те.

„Всички материали, събрани от мен и Мишел Спекерс за инцидента с MH17 в Донбас (Луганск и Донецк), както и други данни, като улични интервюта, бяха конфискувани от полицията, веднага след като пристигнахме в Холандия“, – пише Бек.

Той добавия, че сред конфискуваните материали е и информация, получена от анонимни източници.

Шокиращи са причините за конфискацията на материалите:

„Холандската прокуратура заяви, че не е възможно да се съберат доказателствени материали, защото в района на катастрофата е твърде опасно. Въпреки това, докато бяхме в района, стана ясно, че това не е вярно и дори намерихме нови отломки “ – каза журналистът.

Стивън Бек разказа за още един аргумент на прокуратурата – че, да съберат останките на лайнера не е възможно поради факта, че те са разпръснати на голяма площ.

„Това е несериозно твърдение на прокуратурата, която отказа да се занимава с тези отломки, които са събрани там на място“ – подчерта той.

Всичко това дава основание на Бек да се съмнява в компетентността и почтеността на разследването, което извършват властите в страната.

Boeing 777 на  Малайзия Airlines MH17 се разби при полет от Амстердам до Куала Лумпур в района на Донецк на 17 Юли 2014. На борда бяха 298 души, повечето от тях – граждани на Холандия. Всички пътници и членове на екипажа загинаха.

Да припомним, че минути след инцидента без никакво разследване, украинските власти, западната преса и Вашингтон обвиниха Русия, че руски сепаратисти са свалили самолета. Когато обаче от Москва предоставиха доказателства, че самолетът е свален от украински изтребител разследването и коментарите на запад замряха.

RNS