(ВИДЕО) Гайтанджиева: Ако им стиска, да пратят Атанасов и Ноев в Алепо заради бг-оръжието

Диляна Гайтанджиева, която публикува журналистически материал, според който при освобождаването на Алепо е станало ясно, че терористите са воювали с българско оръжие,

изнесено според етикетите от ляксовска фирма, отвърна на упреците на български политици с:

„По повод коментарите за българското оръжие в Сирия, ако им стиска, защо не изпратят парламентарна делегация от България с Атанас Атанасов и Бойко Ноев начело като експерти, да провери на място в Алепо българското оръжие.

Ще могат да сравняват дали оръжието в Алепо е същото оръжие, изнесено през 2015 г. от «Аркус» и произведено от ВМЗ-Сопот. Същата тази година износът на оръжие от България скача на 650 млн. долара. Атанас Атанасов да заповяда в Сирия и да провери на място. Очаквам с интерес интервютата му след това.“

RNS публикува още на 13 декември материала на журналиста от „Труд“ за международния скандал.

аркус

аркус лясковец

Преди дни стана ясно, че прокуратурата проверява фирма „Аркус“, която е изписана на етикетите върху сандъците с оръжие и боеприпаси. Целта на проверката са договори на фирмата и дали тя е имала възможност да наруши междунадодните спогодби на антитерористичната коалиция да не снабдяват с оръжие боеприпаси и храни обявената за терористична Ислямска държава.

Междувременно се явиха куп защитници, които изкараха всякакви версии, включително и че журналистическият материал не отразява обективната истина.

RNS