Медицински работници в Ухан, Китай, свалиха маските си, след като градът затвори последната временна болница, изградена за пациенти от огнището на коронавирус.

За по-малко от денонощие видеото е гледано повече от три милиона пъти. То показа редица от медици. Всички са с усмивки на лицето заради липсата на нови заболели.

Припомняме, че град Ухан спешно изгради две болници в началото на февруари. Те бяха направени за няколко седмици. Предложиха повече от 2000 допълнителни легла в началото на епидемията.

Към вчерашна дата в Китай има близо 81 000 случая на заболели. Починали са над 3 000 души в страната.

Експертите смятат, че коронавирусната епидемия е започнала в Ухан миналия декември. Китай се бори най-дълго с болестта. Наложени бяха безпрецедентни карантини на десетки милиони души, за да се овладее разпространението на болестта.

Медицинските специалисти работиха неуморно. Те взеха драстични мерки, за да помогнат на хиляди пациенти. Някои обръснаха главите си. Носеха памперси. Все, за да намалят времето, необходимо им за лични нужди. Хиляди лекари се заразиха от болестта.

Провинция Хубей, в която се намира епицентърът на огнището, наскоро изживя първите си дни без допълнителни случаи. Страната започва да се възстановява от последствията на коронавируса.
В световен мащаб коронавирусът, който причинява заболяване известно като COVID-19, е заразил над 145 000 души. До момента са починали над 5 400.
Държавите започват да налагат строги мерки за предотвратяване на разпространението на болестта на териториите си. Някои наложиха национални карантини и затвориха границите си.
Източник businessinsider