Турският президент Тайип Ердоган заяви в петък, че християндемократите на германския канцлер Ангела Меркел са врагове на Турция и призова турците в Германия да гласуват срещу главните партии на изборите през следващия месец.

Коментарите са едни от най-суровите na Ердоган срещу Меркел и нейните християнски демократи, които илюстрират разширяването на разделението между съюзниците на НАТО и основните търговски партньори.

Връзките между Анкара и Берлин бяха напрегнати след неуспешния преврат миналата година, тъй като турските власти уволниха 150 000 души и задържаха повече от 50 000 души, включително и немски граждани.

Германия изрази загриженост, че Ердоган използва преврата като претекст за прекратяване на несъгласието. Ердоган, авторитарния лидер, чиито корени са в политическия ислям, обвини Германия в анти-турски и анти-мюсюлмански настроения.

„Призовавам всички мои сънародници в Германия: Християндемократите, (SPD) и Зелената партия са врагове на Турция. Подкрепете онези политически партии, които не са врагове на Турция“, каза той в коментар след петъчните молитви в Истанбул.

„Аз ги призовавам да не гласуват за онези партии, които са били ангажирани с такова агресивно, неуважително отношение към Турция, и ги призовавам да гласуват за тези политически партии в урните“, каза той.

Германия има голяма турска диаспора и съдържа широк спектър от мнения за турската политика.

Германците отиват на избори на 24 септември, в които Меркел се кандидатира за четвърти мандат. Консерваторите й се радват на удобна преднина пред социалдемократите, техния настоящ коалиционен партньор и основен съперник.

В резултат, коментарите на Ердоган едва ли ще изместят резултатите от изборите.

Западните правителства, особено Германия, изразяват опасения за съсредоточаване властта на Ердоган. През април турците подкрепиха референдум, за промени в конституцията, които дават на Ердоган широки изпълнителни правомощия.

В подготовката за референдума германските власти възпрепятстваха турските политици да говорят на митинги пред турските граждани в Германия, разгневявайки Анкара.

В отговор, Турция блокира законодателите от Берлин да посещават военните си части разположени в южна Турция. По-късно войските бяха преместени в Йордания.

Меркел също така заяви, че няма да има разширяване на митническия съюз или задълбочаване на връзките между ЕС и Турция, коментари, които допълнително разгневиха Турция.

Ердоган в петък коментира забележките на Меркел за митническия съюз, показващи, че Германия е станала държава, която нарушава достиженията на правото и законодателството в ЕС.

Текст:REUTERS

Видео:Ruptly TV

Превод:RNS