Бившият кмет на столичния район „Младост“ – Десислава Иванчева, е отведена в болница под изключително тежка охрана, показва видео, разпространено днес.

На него ясно се вижда, че крехката 40-килограмова жена е окована с белезници и с верига на краката, докато я водят в болница заради раково заболяване.

По правило съдебна охрана съпровождат така извършители на убийство.

Няма инструкция в държавата, която да разпорежда подобни крути мерки за сигурност като в този случай, категорични са професионалисти от системата. Те предполагат, че Иванчева няма да се посвени да осъди държавата за издевателствата над личността й.

Припомняме, че днешният конвой е втори прецедент в практиката. По време на задържането Иванчева беше държана повече от 3 часа с белезници на гърба, на центъра на столицата, без право да се придвижва и със забрана да говори, включително и със запушена уста.

За далеч по-малко демонстративни и не особено законни действия на полиция и прокуратура мнозина осъдиха държавата в Европейския съд за правата на човека. Само по операции от времето на Цветан Цветанов има седем осъдителни решения, по които държавата плати стотици хиляди данъкоплатски пари.

ВИДЕО Фейсбук