„Руското влияние в България е в задънена улица. Отдавна е надхвърлило възможностите си. Русия като държава, като манталитет, като алтернатива – няма с какво да привлече. Каже те ми кой българин битува в т.нар. руски свят. Няма такова нещо. Самият факт, че самите русофили не познават Русия. Те не познават руската култура и изкуство с изключение на някаква шепа от тях. С риск някой да ми се обиди, но русофилството е форма на невежество. И това са го казали много образовани българи.“

Това заяви пред камерата на телевизия „Добруджа“ Иво Инджев. Човекът, който сам призна, че е бил агент на ДС бе в Добрич, за да представи ланшната си книга „„Измамата  Сан Стефано – Руско-турската поробителна война“. В нея авторът излага тезата, че Русия обявява война на Турция заради имперските си интереси и всъщност окупира България. Той изцяло омаловажава факта, че българите вече не са поданици на падишаха, а след Санстефанския мирен договор е положено началото на Третата българска държава.

Във фоайето на местната библиотека, завършилият Московски държавен университет в СССР – за разлика от 99,9% от българските висшисти, Иво Инджев, бе нападнат словесно от добричлии.

Бившият шеф на БТА, чийто труд системно предизвиква скандали, нашумя като отявлен русофоб, след като приключи преди години кариерата си в национална телевизия.

Инджев не отговори на въпроси от публиката си – историк ли е, какво печели от изопачаването на историята, кой и колко му плаща да лъже.

След намесата на полицаи, Инджев заяви: „Който го е страх от истината, да не става журналист.“

ВИДЕО Христо Генчев