Джонатан Бейд е едно от най-популярните кучета в Латвия, след като става ясно, че обученото за откриване на взривове и работило за четирима латвийски президенти, е изоставено. То е открито и настанено в приют за бездомни животни, но чипът категорично доказва служебното му предназначение.

Цялата страна проследява случващото се с Джонатан Бейд, спасил не един живот.

 

След като собствениците на приюта го намират го къпят и нахранват и установявайки произхода му, се свързват с щаба на въоръжените сили, откъдето научават изумителни подробности за питомеца си.

14-годишният Джонатан, който вече има здравословни проблеми, е бил първият и най-успешен сапьор на Националната служба за охрана. Той е взет като пале от Германия. Дори и днес, кучета като Джонатан в Латвия се броят на пръстите на едната ръка, категорични са експерти.

След като станал на 11 години, Джонатан бил пенсиониран и предоставен на кинолога, който работел с него. Скоро след това мъжът напуснал служба и заминал в чужбина. Наложило се въоръжените сили да разследват какво се е случило и защо с кучето.

Бившите му колеги научават от пресата, че Джонатан е в беда. Те събират средствата, необходими за лечението му. Всеки ден при него идва първият инструктор на водача на Джонатан, чието име и лице се пазят в тайна с оглед на служебните му задължения.

Мнозина изпращат храна и играчки в приюта за Джонатан, а други искат да го осиновят. Според специалистите кучето все още очаква команди от човека до себе си и за него би могъл достойно да се грижи само човек, запознат наистина със служило в армията куче.

Тъй като в Латвия законите за изоставено животно са много строги, то със сигурност стопанина на Джонатан е понесъл сурово наказание.

ВИДЕО Den Novostnoy
превод RNS