Проблемът с африканската чума по свинете се разраства, нови и нови райони са обхванати от болестта, а прогнозите на експерти са, че до края на август цялата страна ще бъде засегната. В същото време премиерът Бойко Борисов уговаря стадион на футболния клуб в Кърджали, воден от партийни интереси за предстоящите избори, а не от национални.

Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова и разясни:

„В последните години, обаче правителството на Борисов проспа възможността да ограничи този процес и да го спре.

По-тревожното е, че и днес, когато трябва да се действа активно, това не се прави и има усещане за хаотичност, извършват се различни действия във всеки регион, неорганизирани и без резултат и болестта напредва в други части на страната.

Но БСП знае, какво трябва да се направи за справяне с АЧС. Срещнахме се със специалисти, ветеринари, ловни дружинки, които са предложили мерки, които могат да се вземат и имаме конкретни предложения към управляващите.

На първо място – МС да се събере, да определи един фонд от бюджетния излишък, от който да плати по пазарни цени на стопаните, чиито животни са избити.

На второ място трябва да се централизира процесът и да стане държавна политика – да се направи среща с председателите на всички ловни дружинки, да се финансират от правителството обходи по ловните региони и редица други мерки, които те самите предлагат още през 2018г.

Не на последно място е нужна и среща със Съюза на ветеринарните лекари и сключване на рамков договор с тях. В страната има над 2000 ветеринарни лекари, които в момента не се ползват – те са на частна практика и всеки сключва договори най-вече с големите свинеферми и не стъпват в малките региони.

От 4 години тези лекари нямат договор с Министерство на земеделието и храните, а са необходими със своята компетентност и експертиза. Има и по-дългосрочни и средносрочни мерки, които трябва да се планират още отсега. Част от тях са промени в наредбата за регистрация на домашните животни, която към момента е безкрайно сложна и бюрократична и затруднява хората – за да се регистрираш трябва архитект да ти изготви скица на помещението, в което ще гледаш животното.

Друга такава мярка е държавна политика за екарисажите, които бяха унищожени от правителството на Борисов, поради което сега има риск от екологична катастрофа. Трябва да се сигнализира прокуратурата за бездействие на длъжностни лица, които доведоха до това състояние.

Винаги, когато има такива събития и протести, започват спекулации и манипулации и се използва мъката на хората за политически и партийни дивиденти. Нямаме никакво намерение да трупаме партиен дивидент от нещастието на хората. Нямат партиен цвят тези, които ще пострадат. Ще пострадаме всички българи. Ще пострада и икономиката, защото както еврокомисарят прогнозира, целият отрасъл свиневъдство ще си замине и всеки ще плати социална цена – цените на месото тръгват нагоре, ще се увеличи вносът и цените ще ударят по джоба всеки потребител.

Това социално напрежение, което ври и кипи в страната изисква надпартийно съзнание и национално българско самосъзнание.

Потресаваща е, обаче информацията от Министерски съвет.

Не може цялата държава да ври и кипи от такъв сериозен проблем, да имаш механизмите в ръцете си да го решиш и единственото прессъобщение от правителствената пресслужба да бъде за среща на премиера с футболен клуб „Арда“. Разбираемо е, какво се случва – идват местни избори и Борисов сигурно взема пак кампанията на ръчно управление и започва да раздава пари по места отсега.

Над партийните интереси и местните избори има далеч по-големи български и национални интереси. За нас това е приоритета на държавата – тази криза в която се намираме и която изисква други действия и друго отношение и към икономиката и към хората които страдат в момента.