(ВИДЕО) Любовната история на 2016 г. – на бежанка и македонски полицай, завършила с венчило

Нура Аркавази, кюрдска мюсюлманка и православният Боби Додевски се влюбва скоро след като са се срещали на калната граница в началото на март, а четири месеца по-късно вече са женени. Историята на новероятната любов е разказана от агенция „Франс прес“, пише сръбският „Блиц“.

Боби си спомня дъждовния ден, когато за първи път е видял Нура на ничия земя между две държави, докато случайно бил на смяна, тъй като е заменил смяната с колегата.

„Това е съдба – признава 35-годишният полицай пред репортери на АФП в апартамента му в Куманово, където сега живее щастливо с младата жена.
Нура (20 г.) е от провинция в Източен Ирак, разтърсена от насилие. Младата иракчанка посочва, че екстремистите на Ислямската държава отвлекли баща й – инженер, и поискали хиляди долара откуп за неговото освобождаване. Бегцлката от Ирак и нейните брат, сестра и родители в началото на 2016 г. са напуснали дома си и тръгнали на дълго пътуване. Пресекли границата с Турция, след това с лодка пристигна на гръцкия остров Лесбос, откъдето са влезли в Македония. Основна цел е била, като твърдят, Германия.

Нейното семейство продължило пътя към Германия, но Нура решила да остане в Македония, покосена от стрелите на Амур.

„Имах просто мечта да живея със семейството си в Германия. Беше доста страшно да им съобщя, че оставам в Македония“, спомня си тя.

Когато за първи път срещнала полицая, Нура имала висока температура и отчаяно искала да разберете дали нейното семейство ще успее да премине границата със Сърбия и да продължи пътя си към Германия. Балканските страни току-що започваха да затварят границите си за бежанци, така че съдбата на мигрантите, които тогава са минавали през Македония била несигурна.

Другите полицаи упътвали бежанците към Боби, защото той добре говорел английски. Той пък се погрижил тя и майка й да получат медицинска помощ и одеяла.

2

„Каза ми да не се притеснявам и, че всичко ще бъде много добре в моя живот“ – спомня си Нура.

Боби, който има зад гърба си два брака, казва, че знае, че е открил някой себеподобен.

„Когато за първи път зърнах Нура, видях нещо добро в очите й“ – признава той.
Следващите дни след запознанството той прекарал повечето време с Нура и майка й. водил ги до пазара да си купят дрехи и храна. Нура, която говорела 6 езика, започнала да помага на местния Червен кръст. Но истински била впечатлена от македонския полицай, който си играел с децата на мигрантите.

Една априлска вечер, Боби поканил Нура в ресторант за вечеря, където изненадващо я запитал иска ли да стане негова съпруга.

Казах: „Не трябва да се шегуваш …“, но той 10 пъти повтори: „Искаш ли да се омъжиш за мен“ – споделя Нура с журналистите.

Накрая тя казала „да“, но била притеснена как родителите й ще реагират на новината – тя мюсюлманка се омъжва за християнин.
„Казах им, че избрах добър човек, за да прекарам живота си с него, че ще се омъжа за него и, че не искам да се омъжа за друг. Бяха разгневени – коментира Нура, но видимо не й се говори за семейството й. Споделя само, че всички са добре и живеят в безопасност в Германия.

Боби и Нора се оженили на 13 юли, в Куманово, пред 120 сватбари, сред които и нейните колеги от Червения кръст. Нура и Боби сега живеят с трите деца на полицая от бившите бракове. И очакват Нура скоро да роди. Никой, категорична е Нура, вече не я възприема като бежанка.

превод RNS