Когато професионализмът е изцяло заличен, на преден план се тиражира сеира.

Това накратко е обяснението за каченото в сайта на МВР „видео“ от жилище на Баневи.

Семейството беше задържано във Франция при поредния опит на проспериращата ГЕРБ-държава да докаже международно, че е „непримирима“ към определени олигарси в определени моменти.

Наборът от снимки, залепени като „видео“ показва колко тъжно и неадекватно е вътрешното ведомство, което дори в подобни шумни акции не се сеща да използва една от няколкото си налични видеокамери, закупени със сензационния си, постоянно растящ бюджет.

Каква е целта на въпросното видео, мъдрещо се под заглавие „Образувано е досъдебно производство“, могат да кажат само умниците, които са решили да го използват. На снимките се виждат няколко помещения, между които снимащите видимо са впечатлени от дрехите и обувките на задържаните.

Евентуалното внушение би било: „Вижте колко са лоши богатите“ и то би било знак единствено за пълна професионална безпомощност и надуване на поредния медиен балон. За същият още от сега можем да се обзаложим, че няма да завърши с осъдителни присъди.

Иначе, покрай горните и долни дрехи на Баневи държавното обвинение заяви, че те били източили няколко предприятия. Това и без друго родната прокуратура знаела, но чак сега си намерила свидетели. Парите от тях пък били вложени в офшорни сметки. Тепърва обаче, щяло да се търси постъплението и движението по сметките, за да се докаже престъпление.

От цялото мероприятие подозрително прозира повече търсене на показност, отколкото на очаквана резултатност. Би могло да се каже даже, че тези две обстоятелства са в обратно пропорционална зависимост.

Докато чакаме прокуратурата да докаже за какво точно ни показва „гащите“ на Баневи, ще се надяваме поне този път да се стигне до осъдителни присъди.

Иначе моделът работи перфектно – зрелища има. Видяхме и „палата“ на Миню Стайков. Когато му беше ред. По темата вече е мъртвило.

У нас времето винаги е малко преди поредните избори. Кукловодите са пак същите и пак са доволни, че са напълнили с прах очите на уважаемите зрители, евентуални бъдещи гласоподаватели!

rns